'Ik vond mijn kin lelijk. Op foto's probeerde ik mijn gezicht heel recht te houden, om het te verbergen. Dat ik er altijd zo mee bezig was, maakte me onzeker. Maar dat hoeft niet meer. Het is opgelost. Dat is zó'n fijn gevoel!'

 

Voor Leanne (25) begon het probleem rond haar achttiende. "Mijn terugliggende kin begon me op te vallen. Ik zag het als ik mezelf in de spiegel zag. Vooral vanaf de zijkant, en op foto's. Anderen hebben er nooit iets over gezegd, maar ik vond het zelf echt lelijk. Ik was het me elke keer bewust als ik in de spiegel keek. Een ander kan wel zeggen dat je goed bent zoals je bent, maar zij voelen niet wat jij voelt. Ik zag het elke dag, voelde het elke dag. En dat nare gevoel ging niet weg.

Voor het leven

Ik had iets over Botox gehoord, maar mijn ouders vonden het geen goed idee om iets in mijn gezicht te laten spuiten of implanteren. Mijn moeder zei: 'Waarom laat je het dan niet gewoon opereren? Dat ze iets met het bot doen?' Daar ben ik toen op gaan googelen. Zo kwam ik op deze behandeling uit. Ik zag de voorbeelden op de website. En dat het dan voor je hele leven goed is. Ik had er meteen vertrouwen in.
Toen ik de beslissing had genomen, kon het mij niet snel genoeg gaan. Toch was ik nog even bang dat het misschien heel anders kon worden dan op de predictiefoto. Dat ik opeens een centenbak zou krijgen, dus tevéél kin. Maar meneer Mulié en de chirurg zeiden dat dit beslist niet zou gebeuren. En ze hadden gelijk. De verandering is juist heel subtiel.

'Een ander kan wel zeggen dat je goed bent zoals je bent, maar zij voelen niet wat jij voelt.'
Netjes gedaan

De operatie ging prima. Het was jammer dat er door de coronamaatregelen geen begeleider mee mocht, want ik vond het wel spannend. Maar ik ben heel goed behandeld door hele vriendelijke mensen. Na 2 uurtjes op de verkoever kon ik weer naar huis. Daar ging alles zoals me was verteld. En na een week kon ik weer naar mijn werk. 
Mijn ouders, vriendinnen en collega's vinden het heel mooi geworden. Ze zeiden ook dat het heel netjes was gedaan. Dat mensen niet snel zullen doorhebben wat er anders is. Maar ze zijn vooral blij voor mij. Omdat ze weten hoe graag ik dit wilde!"

Bekijk de case van Leanne.

Leanne voor na schuin smile