Eerste consult

brons mulie methode rob mulieOnze specialisten Rob Mulié en Albert Zweers bekijken of een kincorrectie mogelijk is. Ook kijken ze of een kincorrectie volstaat (soms wordt een combinatie van een kaak- en kincorrectie geadviseerd). Zij leggen uit hoe de Brons-Mulié Methode werkt en maken een röntgen-schedelprofielopname en portretfoto’s. Op basis van je profielfoto maken we een predictiefoto. Hierop ziet je hoe je profiel er ná de operatie uitziet.

De predictiefoto krijg je samen met een verslag thuisgestuurd, zodat je in alle rust een beslissing kunt nemen. Besluit je de kincorrectie te laten uitvoeren, dan plannen we de operatie in. Heb je nog geen kennis gemaakt met kaakchirurg Albert Zweers, die de operatie doet, dan kun je met hem nog een aparte afspraak maken. In de weken voor de ingreep kom je bij de anesthesioloog, die de procedure op de operatiedag met je doorneemt: narcose, operatie, verkoever, vertrek.

roxy deelt haar ervaringen kincorrectie

Voorbereiden op de operatie

Thuis bereid je je op de juiste manier voor op de operatie en je verblijf in de kliniek. Of en wat je mag eten en drinken vooraf, wat je het beste kunt aantrekken en andere aanwijzingen staan uitgebreid beschreven in een folder (zie onderaan deze pagina). Vanwege de narcose mag je na de ingreep niet zelf rijden, dus regel vervoer. Je kunt één begeleider meenemen die je deze dag gezelschap houdt.

De operatie

De kaakchirurg maakt een sneetje aan de binnenkant van de onderlip onder de ondertanden en legt het kinbot bloot. Na het aftekenen maakt hij zaagsnedes om de kin in de gewenste richting te verplaatsen. Het verplaatste kinbot wordt met een titanium plaatje en enkele schroefjes vastgezet. (Deze hoeven er meestal niet meer uitgehaald te worden.) Tot slot wordt de wond gehecht met oplosbare hechtingen.

De operatie duurt gemiddeld één uur. Op de verkoeverkamer krijg je een masker op je gezicht waar water van 16 graden doorheen loopt, de beste temperatuur om zwelling tegen te gaan. Je komt rustig bij van de narcose onder toezicht van een verpleegkundige. Die bepaalt wanneer je iets mag drinken of eten en wanneer je fit genoeg bent om weer naar huis te gaan. Dat is gemiddeld zo’n 3 uur na de operatie. 

kincorrectie illustratie

Na de operatie: rustig aan!

Het gezicht is eerst wat pijnlijk en gezwollen. Het voelt stijf aan en praten gaat soms moeilijk. Het resultaat is dan nog niet goed zichtbaar. Dit is normaal. In de volgende weken nemen klachten als pijn, ongemak en zwelling steeds verder af en wordt het eindresultaat steeds beter zichtbaar.
De eerste week mag je niet vliegen en je niet inspannen: niet werken, sporten, zwaar tillen etc. Naar school of werk kan doorgaans na één week. Ook vliegen kan dan weer zonder risico op complicaties. Voor het helen van het kinbot laat je het sporten, zwaar tillen e.d. de eerste 6 weken achterwege. Wees in het begin voorzichtig met eten en tandenpoetsen, zodat de wond kan genezen. De hechtingen lossen vanzelf op. 

Een week na de operatie kijken we hoe het herstel vordert en maken we opnieuw röntgenfoto’s. Doorgaans kun je vanaf dit moment weer naar school of werk. Na drie maanden kom je voor de laatste controle. We maken weer portretfoto’s en een röntgen-schedelprofielfoto en bespreken samen het resultaat.

De operatie gebeurt in de Orfeokliniek in Zoetermeer. Hier vind je de folders over deze behandeling: